Preskoči na vsebino

Novoletno veselje pogosto spremljajo poki petard, ognjemeti, zabave in glasna glasba. Za nas so morda ti zvoki običajen in vznemirljiv del praznovanj, naši kosmati prijatelji vsekakor niso takega mnenja. Psi slišijo veliko bolje od nas in se prazničnih zvokov običajno močno bojijo, pri nekaterih psih pa lahko povzočajo resne fobije. S proaktivnimi pristopom lahko naredite praznično obdobje za vašega pasjega prijatelja bolj sprejemljivo.

Ustvarite varno zatočišče

Določite tiho, varno mesto za vašega psa, kjer se lahko umakne pred hrupom. To bi lahko bila določena soba, omara ali kletka, najbolje domač prostor, kjer se počuti domače. Napolnite prostor z njihovimi najljubšimi igračami, posteljo in nekaj pomirjujočimi vonjavami, ki ga pomagajo pomiriti.

Desenzibilizacija in protipogojevanje

V mesecih pred praznično sezono poskusite predvajati posnetke ognjemeta ali drugih glasnih zvokov zelo potiho in postopoma povečujte glasnost. Ta hrup povežite z pozitivnimi izkušnjami, kot so priboljški, igra ali crkljanje. To lahko vašemu psu pomaga povezati hrup s pozitivnimi stvarmi in ne s strahom.

Posvetujte se z veterinarjem

Če je anksioznost zaradi pokov pri vašem psu močna vam svetujemo, da se posvetujete z veterinarjem. Pri zelo hudih oblikah poščite specialista na tem področju, veterinarskega behaviorista, ki imajo podobno vlogo kot psihiatri pri ljudeh. Veterinar vam bo podal specifične nasvete prilagojene potrebam vašega psa. Včasih predpišejo tudi zdravila za umirjanje, ki pomagajo pri ekstremnih fobijah pred hrupom v najbolj intenzivnem obdobju (npr. novoletna noč).

Naravna pomirjujoča sredstva

Na voljo so različni naravni izdelki, kot so pomirjujoči spreji, difuzorji in prehranski dodatki, ki lahko pomagajo zmanjšati anksioznost. Ta sredstva so lahko učinkovita pri blažjih oblikah in v kombinaciji z drugimi spremembami. Običajno je potrebno sredstva za pomiritev dajati daljše obdobje in pričeti v obdobju, ko še ni stresnih dogodkov. Preden uvedete nova sredstva se posvetujte z veterinarjem, če so za vašega psa varna, predvsem če ima vaš pes še kakšne druge zdravstvene težave.

Preusmerite pozornost

Če vašega psa zamotite z njegovo najljubšo dejavnostjo ali igro, lahko njegovo pozornost preusmerite od hrupa. Psi se sproščajo z žvečenjem in vohljanjem zato jih zamotite z igračo za žvečenje ali igračo za iskanje priboljškov.

Beli hrup in glasba

Predvajanje belega hrupa ali pomirjujoče glasbepsom lahko zakrije nenadne zvoke od zunaj. Na določenih spletnih straneh je mogoče najti celo glasbene sezname, posebej zasnovane za pse.

Ostanite mirni

Vaš pes išče pri vas namige, kako reagirati v nepoznanih situacijah. Če sporočate, da vas hrup ne moti, lahko to vašemu psu pomaga, da se počuti bolj sproščeno. Izogibajte se pretirani tolažbi vašega psa, saj bi to lahko nenamerno okrepilo misel, da ste v nevarni situaciji.

Oprijeta oblačila

Za umiritev nervoze so na trgu oblačila (npr. ThunderShirt®), ki se tesno prilegajo telesu psa. Zasnovana so tako, da ustvarjajo nežen pritisk na trup psa, kar proizvaja pomirjujoč učinek, podobno kot povijanje dojenčka v štručko. Mnogi lastniki psov so poročali o uspehu pri uporabi te metode.

Zaprite okna in zagrnite zavese

S tem boste umilili glasne poke kot tudi bliske svetlobe, predvsem ob ognjemetu, ki lahko psu prav tako povzročajo strah.

Poskrbite za varno okolje

Ko so psi v paniki, pogosto poskušajo pobegniti. Poskrbite, da so dvoriščna vrata, vrata stanovanja in okna varno zaprta. Če imate goste, jim opomnite, naj hitro vstopajo in izstopajo ter zapirajo vrata, da se ne bi vaš pes izmuznil ven.

Praznična sezona bi morala biti čas veselja in praznovanja za vse člane družine, vključno z našimi štirinožnimi člani. Z malo priprave in razumevanja lahko zagotovimo, da naši ljubljenčki ostanejo mirni med praznovanji. Vsak pes je unikaten zato je pristop za vsakega drugačen, pomembno je, da ste proaktivni in poizkusite kombinacijo večih metod pri blažjih oblikah. V nekaterih težjih primerih bo uspeh možen samo s sodelovanjem veterinarja.