Preskoči na vsebino

Sprehodi so ena izmed osnovnih aktivnosti lastnika s psom. Pravilna uporaba povodca zagotavlja varnost psa in mu omogoča nadzorovano svobodo pri raziskovanju okolice.

Povodce izberi glede na velikost in vedenje psa in ga redno pregleduj, da ni obrabljen ali poškodovan. Povodec izbiramo tudi glede na aktivnost ali situacijo (npr. za tek, hojo v naravi, ob prometni cesti, v avtomobilu).

Pes na sprehodu

Pravilna uporaba povodca

 • Oprijem
  Povodec drži trdno. Zanko na koncu povodca si natakni okoli zapestja in z roko drži za povodec.
 • Krajšanje povodca
  V gneči ali nepredvidljivih situacijah skrajšaj povodec, da ti bo pes bližje in bolj pod nadzorom.
 • Prijem z obema rokama
  Za boljši nadzor uporabi obe roki. Eno roko imej pri ročaju, drugo pa nižje na povodcu. S tem imaš več kontrole in moči, da zadržiš psa, če bi pes bolj intenzivno potegnil. Z obema rokama nikoli ne prijemaj raztegljivih (fleksi) povodcev ali povodcev, z ostrimi robovi, ki jih pes lahko hitro potegne, ker te lahko zarežejo v dlan.
 • Ne ovijaj okrog roke
  Nikoli ne ovijaj povodca večkrat okoli roke, saj lahko ob nenadnem potegu psa pride do poškodbe.
 • Položaj telesa
  Vedno se postavi med svojega psa in morebitne nevarnosti, kot je promet. Tako imaš boljši nadzor in zagotavljaš varnost psa.

Izberi primeren povodec

Pri izbiri primernega povodca upoštevaj:

 • Velikost psa
  Pri manjših psih ne potrebuješ tako močnega povodca kot za velike pasme.
 • Temperament psa
  Za aktivne in impulzivne pse izberi drugačen povodec, kot za mirne pse.
 • Aktivnost, ki jo opravljaš
  Za različne aktivnosti si izberi primeren povodec: za trening, športne aktivnosti, daljši sprehod v naravi ali krajši sprehod po mestu.

Uporaba povodca ni samo držanje vrvice; gre za zagotavljanje varnosti in sproščeno uživanje s tvojim ljubljenčkom med sprehodi. Hojo na povodcu in omejitve učimo že mladičke, vendar tudi pri odraslemu psu ne obupaj. Pomembna je vztrajnost, konsistentno in jasno sporočanje kaj želimo od psa in mirnost.