Preskoči na vsebino

Kaj so klopi?

Klopi so krvosesni zunanji zajedavci, ki lahko prenašajo številne bolezni nevarne za pse in ljudi. Odrasla samica klopa lahko s pitjem krvi svojo težo poveča tudi do 100-krat. Velika invazija klopov lahko povzroči slabokrvnost, oslabitev živali, v najhujših primerih pa tudi pogin.

Klop

Življenjski cikel klopa

Klopi se razvijajo skozi tri razvojne faze: ličinko, nimfo in odraslo žival. Vsaka faza potrebuje en obrok krvi za preobrazbo oz. razmnoževanje. Klopi za preživetje potrebujejo primerno okolje, predvsem primerno temperaturo in dovolj vlage. Ko je čas za hranjenje, čakajo na primernega gostitelja na rastlinah. Najbolj aktivni so od aprila do konca maja, odvisno od zunanjih temperatur.

Klopi v Sloveniji

V Sloveniji živi 16 vrst klopov, od katerih so za pse najpomembnejše tri vrste:

 • Gozdni klop (Ixodes ricinus): Naš najpogostejši klop, ki ga najdemo v gozdnih območjih, kjer največkrat parazitira pri divjih živalih. Prenaša boreliozo in anaplazmozo.
 • Severni ornamentirani klop (Dermacentor reticulatus): Ima značilne pigmentirane vzorce po ščitku. Parazitira na večjih divjih in domačih sesalcih ter prenaša babezijo.
 • Pasji klop (Rhipicephalus sanguineus): Tujerodna vrsta, ki jo k nam prinašajo ptice selivke. Najpogosteje parazitira na psu in se lahko razmnožuje v bližini pasjih bivališč. Prenaša babezijo.

Trije klopi

Klopne bolezni

Najpogostejše klopne bolezni v Sloveniji so:

 • Borelioza
 • Anaplazmoza (prej imenovana erlihioza)
 • Babezioza (piroplazmoza)

Simptomi so pogosto nespecifični: apatičnost, povišana telesna temperatura, bruhanje, driska ali šepanje. Če opazite te znake pri vašem psu, se nemudoma posvetujte z veterinarjem.

Zaščita pred klopi

Najboljša zaščita pred klopi in njihovimi boleznimi je redna uporaba preventivnih sredstev, ki so na voljo v različnih oblikah:

 • Ampule za kožni nanos (mesečna zaščita)
 • Ovratnice (6 do 8 mesečna zaščita)
 • Žvečljive ali aromatizirane tablete (1 ali 3 mesečna zaščita)

Na veterinarski kliniki vam bodo pomagali izbrati najprimernejše sredstvo. Pomembno je, da se držite navodil proizvajalca, saj so nekatera sredstva za pse strupena za mačke.

Kako odstraniti klopa?

Pse redno pregledujte, zlasti po sprehodih v naravi. Če najdete prisesanega klopa:

 1. Primite ga s posebno pinceto tik ob koži.
 2. Zavrtite v nasprotni smeri urinega kazalca in izvlecite.
 3. Mesto ugriza razkužite.

Klopa nikar ne zalivajte z maščobami, saj se lahko začne dušiti in izloči še več sline, ki je lahko vir okužbe. Če glava klopa ostane v koži, obiščite veterinarja.

Za več informacij in pomoč se obrnite na vašo veterinarsko kliniko.

Odstranjevanje klopa