Preskoči na vsebino

Izguba teže je lahko izziv, tako za ljudi kot za naše hišne ljubljenčke. Morda se zdi preprosto – večja poraba kalorij kot jih pes zaužije vodi v izgubo teže – vendar običajno ni tako enostavno.

Študije kažejo, da živijo psi s prekomerno telesno težo v povprečju dve leti manj kot njihovi vrstniki s primerno telesno težo. Zaradi debelosti so podvrženi številnim boleznim in poškodbam, so bolj odtujeni od družinskih članov in manj igrivi. Z zmanjšanjem telesne teže torej podaljšamo življenjsko dobo naših ljubljenčkov in izboljšamo kvaliteto njihovega življenja.

Koraki za zdravo hujšanje psa

 • Preden začneš program hujšanja naj psa pregleda veterinar. Izključil bo morebitne zdravstvne težave, ki bi lahko vodile v prekomerno telesno težo in te spremljal pri procesu hujšanja.
 • Določi trenutno stanje s t.i. Body Condition Score (BCS) in idealno oziroma ciljno telesno težo.

Shema BCS (Body Condition Score), ki prikazuje devet stopenj: prve tri so pod idealno in zadnje štiri nad idealno telesno težo.

 • Na podlagi ciljne telesne teže bosta s svojim veterinarjem izračunala dnevne potrebe po energiji (DER) tvojega ljubljenčka v kalorijah in izbrala primerno dieto. Prekomerno hranjenje ne bo povzročilo izgube teže ali bo pes celo pridobival na teži, premajhna količina hrane pa je lahko škodljiva.
 • Določi koliko kalorij je v dnevni količini hrane vključno s priboljški in obroke stehtaj. Izberi nizkokalorične, zdrave priboljške.
 • Pomembno je, da ne hraniš zgolj manjšo količino običajne hrane, ker s tem tudi zmanjšaš esencialna hranila, ki jih tvoj pes nujno potrebuje. Svetujemo ti hranjenje z veterinarskimi dietami za izgubo teže, ki so zasnovane tako, da zagotavljajo vsa esencialna hranila in so manj kalorična.
 • Hrani več manjših obrokov, da povečaš sitost in zmanjšaš prosjačenje med obroki in podaljšaj čas hranjenja (pes naj hrano išče).
 • Psu vsakodnevno omogoči vsaj 30 minut aktivnosti, prilagojeno njegovim zmogljivostim.
 • Enkrat na mesec tehtaj svojega ljubljenčka in po potrebi naredi spremembe in prilagoditve. Težo vpisuj v aplikacijo WUFF.
 • Vključi svojo družino. Vsi morajo biti seznanjeni in sodelovati pri programu hujšanja.

Stopnja izgube teže in pričakovanja

Zdrava izguba teže za pse je običajno 3 do 5 % trenutne telesne teže psa na mesec, odvisno od starosti, velikosti in zdravstvenega stanja psa, cel proces torej traja več mesecev.

Z rednim beleženjem telesne teže v aplikacijo WUFF boš ugotovil, če je tvoj program uspešen. Če v 30-60 dneh ne opaziš izgube teže, je treba del programa spremeniti:

 • dnevne kalorije,
 • dieto,
 • količino beljakovin ali vlaknin v hrani,
 • količino in stopnjo fizične aktivnosti.

Za večino hišnih ljubljenčkov je skrivnost izgube teže v predanosti vseh družinskih članov. Najpogostejši vzrok, da hujšanje psa ni uspešno je družinski član (ali sosed), ki izkazuje ljubezen do psa s priboljški. Pripravite mu omejeno dnevno količino nizkokaloričnih priboljškov ali mu svetujete igro za alternativo. Če pes sam najde hrano mu lahko to preprečimo z uporabo nagobčnika v obliki košare, ko je zunaj brez nadzora.

Skrbni lastniki smo odgovorni za kvalitetno življenje svojih ljubljenčkov, kar vključuje tudi vzdrževanje primerne telesne teže.