Preskoči na vsebino

Lastniki psov se pogosto sprašujemo, ali je varno dovoliti našim ljubljenčkom, da med sprehodom pijejo vodo iz luž. Kljub temu, da je za psa pitje vode iz luž videti povsem naravno, lahko privede do resnih zdravstvenih težav, ki lahko minejo spontano ali pa potrebujejo intenzivno zdravljenje pri veterinarju.

Umazan kužek stoji v luži

Potencialna tveganja

Vsaka stoječa voda, vključno z majhnimi jezeri, ribniki in lužami, je lahko vir škodljivih bakterij in zajedavcev za tvojega psa. Najbolj nevarne so luže v toplih mesecih, ki že nekaj dni stojo, saj se v njih mikroorganizmi precej namnožijo.

Najpogostejša povzročitelja okužb sta enoceličar Giardia in bakterija Cryptosporidium, ki povzročata prebavne težave (bruhanje, driska).

Luže v gozdu so pogosto onesnažene z iztrebki divjih živali, kot so lisice in druga divjad, in so zelo pogost vir okužbe s črevesnimi zajedavci za pse, kot so gliste in trakulje. Psa zaščitimo z rednim dajanjem sredstev proti črevesnim zajedavcem. Psi, ki se pogosto sprehajajo na območjih z divjimi živalmi, in lovski psi naj dobivajo preventivna sredstva enkrat mesečno.

Sladkovodni viri so lahko okuženi z bakterijo Leptospiro. Ta bakterija se širi preko urina okuženih živali, kot so drugi psi, podgane, rejne in divje živali. Leptospira povzroča okužbo ledvic in jeter, ki zahteva hitro in agresivno zdravljenje, in je lahko smrtno nevarna, če je ne zdravimo pravočasno. Proti nekaterim sevom te bakterije lahko psa zaščitimo z rednim cepljenjem.

Luže lahko vsebujejo kemikalije, kot so pesticidi, gnojila ali antifriz, ki so izjemno strupeni za pse. Tudi majhne količine teh snovi lahko povzročijo resne zdravstvene težave.

Preprečevanje težav

  • Čista voda: Vedno imej s seboj čisto vodo za psa, še posebej med daljšimi sprehodi ali izleti. To bo zmanjšalo potrebo psa po pitju iz luž.
  • Redna preventiva: Psa redno cepi proti kužnim boleznim in ga zaščiti pred zajedavci. Redno vodi evidence o preventivi v aplikaciji WUFF z opomniki za ponovitve.
  • Izbiraj primerno okolje za sprehode: Pazi, kje se tvoj pes giblje in pije. Izogibaj se območjem, kjer so v vodi vidne kemikalije, kmetijskim površinam, ki so bile pred kratkim gnojene, ali območjem, kjer bi lahko bile prisotne divje živali.

Dalmatinec pije iz luže

Kaj storiti, če je pes pil vodo iz luže?

Če opaziš, da je tvoj pes pil vodo iz luže, bodi v naslednjih dneh pozoren na simptome, kot so bruhanje, driska, letargija ali zmanjšan apetit. V primeru kakršnihkoli nenavadnih simptomov se nemudoma posvetuj z veterinarjem. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje lahko preprečita resnejše zaplete. Vedno pa je bolje preprečiti kot zdraviti, zato psu redno dajaj sredstva proti notranjim zajedavcem, ga redno cepi, predvsem na območjih z znanimi primeri leptospiroze, ter ga imej na sprehodih pod nadzorom, da preprečiš pitje iz luž.