Preskoči na vsebino

Alergije pri psih so ena najpogostejših diagnoz v veterinarski medicini in so pogosto tudi razlog, da lastniki menjajo veterinarja. Zato je pomembno, da obolenje razumete in imate realna pričakovanja o poteku zdravljenja. Če ima vaš pes alergijo, ga bodo te zdravstvene težave spremljale vse življenje, zato je bistveno, da si najdete veterinarja, ki mu zaupate in sledite njegovim navodilom. Učinkovito obvladovanje alergij bo zahtevalo tudi precej vašega angažiranja in potrpljenja. Bodite iskreni z veterinarjem glede vaših omejitev, bodisi s časom, denarjem ali skrbi za odnos z vašim psom. Z odprto komunikacijo boste ustvarili načrt oskrbe, ki bo ustrezal vašemu življenjskemu slogu in potrebam vašega psa.

Vrste alergij

Alergije pri psih razdelimo v tri glavne kategorije:

 1. Alergije na hrano
  Alergije na hrano so rezultat preobčutljivosti imunskega sistema na določene sestavine v hrani. Najpogostejši alergeni vključujejo govedino, piščanca, mlečne izdelke, jajca, koruzo in pšenico. Simptomi so podobni kot pri ostalih vrstah alergij. Razlikujejo se v tem, da niso sezonske, približno četrtina psov ima poleg srbečih sprememb na koži tudi prebavne težave (bruhanje, mehko blato, driska). Ta vrsta alergije se lahko pojavlja pri katerikoli starosti.
 2. Atopijski dermatitis
  Atopijski dermatitis povzročajo okoljski alergeni, kot so prah, cvetni prah, trave, plesni in pršice. Ta vrsta alergije je pogosto sezonska, čeprav lahko traja tudi skozi celo leto (npr. na pršice). Simptomi vključujejo srbež, pordelo kožo, predvsem v zgibih, okrog oči, ust in v sluhovodih, dlaka je poškodovana zaradi praskanja in pogosto pride do sekundarnih okužb kože z bakterijami in kvasovkami. Ta oblika alergije se običajno prvič pojavi od šestega meseca do četrtega leta starosti.
 3. Alergije na ugrize bolh
  Bolhe so pogost vzrok alergij pri psih in se pojavijo tudi pri negovanih psih, ki živijo v čistem okolju. Za vse pse so bolhe nadlega, nekateri pa imajo alergijsko reakcijo na slino bolh, kar povzroča intenzivno srbenje, izpuščaje, rdečico in izpadanje dlake, najpogosteje na hrbtu.

Simptomi alergij

Vsi tipi alergij običajno izgledajo zelo podobno in samo na podlagi kliničnih znakov ne moremo zanesljivo vedeti za katero obliko gre. Tipični simptomi vključujejo:

 • srbenje in praskanje,
 • izpuščaje in pordelo kožo,
 • lizanje ali grizenje prizadetih predelov telesa,
 • poškodovano dlako,
 • kronične okužbe sluhovodov (stresanje z glavo) in
 • prebavne težave (bruhanje, driska).

Pes, ki se praska zaradi alergije

Kaj lahko pričakujem pri obisku veterinarja?

Na žalost ni hitrih diagnostičnih testov, ki bi pokazali, na kaj je pes alergičen. Krvni in kožni (intradermalni) testi so pri psih zelo nezanesljivi in jih delamo le, če se odločimo za specifično terapijo (hiposenzibilizacijo). Ker vse oblike klinično izgledajo zelo podobno, se diagnostike lotimo postopoma, z izključevanjem.

Podrobna zgodovina je zelo pomembna. V veliko pomoč vam bo, če si zgodovino redno beležite v aplikaciji WUFF. Veterinar vas bo vprašal:

 • Kdaj so se pojavili prvi znaki in trenutna stopnja srbenja? (V pomoč vam je lahko lestvica srbenja od 1-10)
 • Ali se srbenje pojavlja sezonsko ali skozi celo leto?
 • Starost psa, ko so se pojavili prvi simptomi.
 • Predhodna zdravljenja in njihova učinkovitost.
 • Ali imajo podobne znake tudi drugi hišni ljubljenčki ali ljudje v gospodinjstvu?
 • Prisotnost prebavnih težav, kot so bruhanje ali driska. (V pomoč vam je lahko lestvica ocenjevanja iztrebkov).

Klinični pregled bo obsegal pregled od gobčka do repa s poudarkom na pregledu tipičnih mest, kjer se pojavljajo simptomi (zgibi, okrog oči in ust, sluhovodi).

Veterinar bo verjetno opravil tudi minimalni dermatološki pregled, ki vključuje:

 • citologijo kože (odvzem vzorca, ki ga veterinar postrga iz kože in pregleda pod mikroskopom),
 • izčesavanje dlake za ugotavljanje prisotnosti bolh,
 • pregled sluhovodov (otoskopiranje) in odvzem vzorcev.

Dietni preizkus

Dietni preizkus je ključen za diagnosticiranje alergij na hrano in je običajno prvi korak pri diagnostiki alergij na splošno. Traja od 4 do 12 tednov in vključuje strogo izključevalno (eliminacijsko) dieto. Priporočene so veterinarske hidrolizirane ali nove proteinske diete. Alternativa je tudi doma pripravljena dieta s sestavinami, ki jih pes v življenju še ni jedel. Eliminacijska doma pripravljena hrana je pusta in običajno ne zadosti vsem potrebam po esencialnih hranilih, zato jo hranimo samo za obdobje diagnostike. Ko pes popolnoma izgubi klinične znake, opravimo izziv z manjšo količino hrane, za katero sumimo, da bi lahko sprožila alergijsko reakcijo, in beležimo rezultate. Postopoma ponavljamo še za druge sestavine in si naredimo spisek živil, ki jih kasneje izključimo iz prehrane psa. V tem času mora biti dieta edina stvar, ki gre skozi pasja usta, izključimo vse priboljške, zdravila z okusom (po posvetu z veterinarjem) in obarvane igrače. Postopoma se nato vrnemo na običajno hrano s kontrolirano vsebnostjo sestavin.

Pes, ki ima alergijo

Zdravljenje alergij – multimodalni pristop

Upravljanje alergij pri psih pogosto zahteva multimodalni pristop:

 • Terapija proti srbežu je običajno prva, ki jo veterinarji predpišemo ob močnem srbežu, da se pes bolje počuti. Razvoj teh zdravil je v zadnjem času zelo napredoval in imamo na voljo več možnosti z manj stranskimi učinki od klasičnih kortikosteroidov, ki so se v preteklosti najpogosteje uporabljali.
 • Sredstva proti zunanjim zajedavcem vedno predpišemo, če jih pes redno ne prejema, in ne glede na to ali zajedavce na psu najdemo ali ne. Nekateri zajedavci namreč niso dobro vidni s prostim očesom.
 • Topikalne terapije: pri blažjih oblikah alergij se lahko zdravila nanašajo direktno na kožo, ali v kombinaciji s sistemskim zdravljenjem. Vnetje sluhovodov vedno zdravimo izključno z nanosom zdravil direktno v sluhovod.
 • Kopanje: redno kopanje z vlažilnimi medicinskimi šamponi iz kože izperejo alergene in mehčajo kožo, da je bolj odporna. Nekateri medicinski šamponi kožo tudi razkužujejo in s tem zdravijo sekundarne okužbe.
 • Terapija z antibiotiki: v zadnjem času se je poslužujemo redko, zaradi večje skrbi za preudarno rabo protimikrobnih zdravil in nevarnosti pojava odpornih sevov bakterij. Za antibiotike se odločimo pri globljih vnetjih kože in so pri koži zelo dolgotrajne (običajno 21 dni oz. 7 dni po klinični ozdravitvi). Zelo pomembno je, da antibiotike vedno dajte toliko časa, kot vam predpiše veterinar in ne zaključite terapije sami, čeprav so simptomi izginili.
 • Alergen-specifična imunoterapija oz. hiposenzibilizacija (ASIT): z odvzemom vzorca krvi laboratoriji pripravijo imunoterapijo specifično za vašega psa. Terapija je varna, brez zdravil, učinkovita približno 50-100 %, odvisno od pacienta.
 • Pomožne terapije: esencialne maščobne kisline, probiotiki in drugi prehranski dodatki, ki okrepijo kožno bariero.
 • Analergena veterinarska dieta

Upravljanje izbruhov in redni kontrolni pregledi

Tudi pri psih, ki jim alergijo dobro kontroliramo lahko pride do izbruhov kliničnih znakov. Ko se pojavi izbruh, je pomembna temeljita zgodovina in minimalni dermatološki pregled za ugotavljanje morebitnih sprememb v okolju ali zdravju psa.

Redni kontrolni veterinarski pregledi in ponovne ocene stanja so nujni za prilagoditev načrtov zdravljenja in obvladovanje trenutnih simptomov. Pomembno je, da se alergijo omeji še preden pride do sekundarnih okužb kože, ki zahtevajo bolj intenzivno in dolgotrajno zdravljenje, zato s kontrolnimi pregledi ne odlašajmo predolgo.

Upravljanje alergij pri vašem psu zahteva predanost, natančno vodenje evidenc in sodelovanje z vašim veterinarjem. Z razumevanjem narave alergij in proaktivnim pristopom lahko kontrolirate klinične simptome vašega psa in izboljšati kvaliteto njegovega življenja. Ne pozabite, da hitrih rešitev ni, vendar lahko z ustreznim načrtom vaš pes živi kvalitetno življenje večino časa brez kliničnih znakov in srbeža.

Natančno vodenje zapisov je bistveno za učinkovito upravljanje alergij. WUFF vam je lahko v pomoč za beleženje prehrane, sprememb v blatu, dajanje sredstev proti zajedavcem, drugih zdravil in slike poteka kliničnih znakov pri vašem psu. Podrobna zgodovina lahko veterinarju znatno pomaga pri diagnosticiranju in obvladovanju alergij pri vašem psu.