Preskoči na vsebino

Poletje prinaša tople, daljše dni in več časa za igro in sprehode s tvojim psom. Vendar pa vročina prinaša tudi določene nevarnosti, na katere moramo biti pozorni. Sledi spodnjim nasvetom, da bo tvoj pes varen in zdrav skozi celotno poletno sezono.

Pes se hladi z vodo

1. Voda in senca

Vedno zagotovi, da ima tvoj pes dostop do sveže pitne vode in senčnega prostora. Hidracija in zaščita pred soncem sta ključnega pomena za njegovo dobro počutje in varnost.

2. Preprečevanje pregretja

Prepoznaj znake pregrevanja in življenjsko nevarnega toplotnega udara pri svojem psu. Bodi pozoren na:

  • pospešeno dihanje,
  • prekomerno slinjenje,
  • suhe in svetlo rdeče dlesni,
  • oteženo in glasno dihanje,
  • bruhanje.

V primeru pregrevanja takoj ukrepaj in poišči veterinarsko pomoč. Psa zmoči s hladno vodo in ga ohlajaj z izhlapevanjem na zračnem prostoru in se posvetuj z veterinarjem, kako naprej.

3. Sprehodi

Načrtuj sprehode zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature nižje. V vročem obdobju se izogibaj napornim aktivnostim.

4. Vroče površine

Izogibaj se sprehodom po vročem pesku ali asfaltu, saj lahko psi dobijo opekline na blazinicah tačk. Če je površina prevroča, da bi se po njej sprehodil bos, potem je prevroča tudi za tvojega psa.

Psa se igrata v vročem pesku

5. Neprimerna hrana

Poleti veterinarji pogosto obravnavamo zdravstvene težave zaradi zaužitja neprimerne hrane. Med pikniki imej psa vedno pod nadzorom in poskrbi, da na sprehodu ne poje pokvarjene hrane.

6. Kratki gobci

Kratkogobčne živali, kot so mopsi in buldogi, so bolj nagnjene k toplotnemu udaru, saj se težje ohlajajo. Na njih v vročini še posebej pazi.

7. Zaprta vozila

NIKOLI ne puščaj psov v parkiranem vozilu. Temperatura v avtu se lahko zelo hitro dvigne in postane smrtonosna.

8. Sončne opekline

Tudi psi lahko dobijo sončne opekline! Beli, tisti s kratko dlako in sveže na kratko postriženi so še posebej izpostavljeni. Proti direktni izpostavljenosti soncu jih lahko zaščitiš s sončno kremo, kjer nimajo dlake.

9. Zajedavci

Poskrbi, da je tvoj pes zaščiten pred zajedavci, kot so bolhe, klopi, komarji in peščene muhe. Redna zaščita je ključna za njihovo zdravje, saj lahko zajedavci prenašajo nevarne bolezni. Če s psom potuješ na morje lahko tam nanj prežijo še druge vektorsko prenosljive bolezni, ki jim doma ni izpostavljen (npr. srčna glista, lejšmanija), zato se pred odhodom posvetuj z veterinarjm o primerni zaščiti glede na območje, kamor potuješ.

10. Označitev

Kljub mikročipu naj tvoj pes vedno nosi obesek s telefonsko številko lastnika. To je zelo pomembno, če se izgubi, zlasti v tujini, kjer nimajo vpogleda v slovensko bazo mikročipov.

S pravilno skrbjo in zaščito bo tvoj ljubljenček s tabo užival varno in zdravo poletje!

Poletni nasveti, predstavljeni še v grafični obliki